Keulahahmo Antti Lehto: Nautitaan yhteisestä matkasta

Antti Lehto näkee, että Suomi ja Uruguay ovat monella tapaa samanlaisia. Molemmat ovat pieniä maita, jotka ovat ylpeitä omista saavutuksistaan. Urheilussa meillä valtalaji on jääkiekko, siellä jalkapallo. Molemmilla on sinivalkoiset pelipaidat, kuten Lehdollakin ihan sattumalta.

Rauman keskustassa Tarvosaarenpuistossa soi kitara. Viestintäosakeyhtiö Bonden osakas ja toimitusjohtaja Antti Lehto pitää luovaa taukoa mielipuuhansa parissa. Yrityksen toimisto on vain kivenheiton päässä vanhan poliisiaseman putkatiloissa.

– Bonde tarjoaa alueen toimijoille viestinnällisiä elämyksiä pitkäjänteisellä tekemisellä. Olemme strateginen kumppani, jonka palvelurepertuaari on hyvin laaja, mutta ydinosaamiseemme keskittynyt. Haluamme tuntea asiakkaamme ja ymmärtää heidän tarpeensa. Pelkästään lopputulos ei ratkaise, vaan molempien tulee myös nauttia yhteisestä matkasta liiketoimintaa tukevaan lopputulokseen, Lehto kertoo.

Bonde ja Osuuskauppa Keula ovat tehneet viestinnällistä yhteistyötä jo reilun kolmen vuoden ajan. Kaikki sai alkunsa Keulan asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Johanna Sainion ideoimasta #Keulahahmo-konseptista.

– Heillä oli idea, jonka toteuttamiseen meillä oli osaaminen ja työkalut. Loimme konseptiin juttusarjan sekä niille kodiksi www.keulahahmo.fi -nettisivuston.

Yhteistyö jatkuu edelleen tiiviinä. Bonde tuottaa Keulalle sisältöjä yhdessä mietityistä teemoista ja henkilöistä.

– Konseptia on toteutettu pitkäjänteisesti. On tärkeää kertoa asioita ihmisten, eli arjen sankareiden kautta. Osa on Keulan omaa väkeä, osa asiakkaita ja osa sidosryhmäläisiä. Jo tämä kattaus kertoo siitä, kuinka Keula on ihmisten arjessa läsnä monella eri tavalla.

Syksy saapui Uruguayhin samaan aikaan, kun Suomessa valmistauduttiin kesään. Kuva Lehden kotialbumista viime huhtikuulta.

Noutopiste-tilaus maailman toiselta laidalta

Paljasjalkaisena raumalaisena Lehto tietää Keulan merkityksen toimialueellaan. Laaja-alaisen toimikentän ja monipuolisista ammattilaisista koostuvassa henkilöstössä riittää tarinoita, joista ammentaa.

– Keula on vastuullinen ja investoiva toimija, joka panostaa palveluihin ja toimintojen kehittämiseen. Sitä kautta he pystyvät työllistämään ison määrän ihmisiä aina nuorista kesätyöntekijöistä lähtien. Täällä osuuskauppa on lähellä ihmistä, Lehto painottaa.

Hän kertoo vannovansa sekä paikallisuuden että keskittämisen nimeen. Keulassa nämä asiat yhdistyvät täydellisesti.

– Hyödynnämme S-Etukorttia monipuolisesti niin paikallisesti kuin muuallakin. Tankkaamme aina ABC-asemilla ja teemme isommat ruokaostokset Prismassa. Tämän lisäksi lomareissut majoitumme aina mahdollisuuksien mukaan Sokos Hotelseissa. Kaikesta kertyy Bonusta, ja hölmöähän se olisi olla hyödyntämättä erilaisia etuja.

Prisman Noutopiste on käytössä paljon reissaavan perheen elämässä. Kesäkuussa tilaus tehtiin maailman toiselta puolelta.

– Vietimme koko perhe alkuvuoden Uruguayssa. Minä tulin aiemmin kotiin vanhimman lapsen kanssa, mutta kun vaimoni palasi kahden nuoremman lapsen kanssa viikkoa ennen juhannusta, tekivät he tilauksen Rauman Prismaan valmiiksi jo Uruguayssa. Kun he tulivat kotiin ja jäivät karanteeniin, minä kävin hakemassa kauppaostokset Noutopisteeltä. Näin he saivat juuri ne tuotteet, joita olivat ulkomailla kaivanneet.

Mies ja kitara. Lehto tunnetaan kovana musiikkimiehenä.

Paluu Paso de los Torosiin

Lehto on viettänyt ison osan aikuisiästään ulkomailla yhdessä vaimonsa ja kolmen tyttärensä kanssa. Vaimo on ammatiltaan opettaja ja hän on opettanut paikallisten koulujen yhteyteen perustetuissa suomalaisluokissa aiemmin Arabiemiraateissa sekä nyt toistamiseen Uruguayssa.

– Ihmiset ovat hyvin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Uruguay on pieni 3,5 miljoonan asukkaan maa, joka on etelä-amerikkalaiseksi hyvin kehittynyt ja melko eurooppalaistyyppinen. Toki siellä elämän rytmi on leppoisampaa, Lehto pohtii.

Matkustaessaan hän on saanut havaita maailman erilaisuuden myös vallitsevan koronapandemian osalta.

– Lentoyhteydet ovat heikot ja pitkät yhteydet vaativat useamman välilaskun. Vaatimukset ja säädökset eri maissa vaihtelevat paljon. Koronatesteissä olen ollut niin monta kertaa, etten ole pysynyt edes laskuissa mukana. Toki se on hyvä, että ollaan vastuullisia ja pelataan varman päälle.

Lehdon perheen viime talven kotikatu Paso de los Torosissa.

– Siinä mielessä korona-aika auttoi, että kaikki etätyön toimintatavat ja työkalut olivat jo valmiiksi hyvin hallussa ja osana normaalia arkea. Kuuden tunnin aikaero oli ainut haaste.

Lehto vietti kesän kotona Raumalla, mutta elo-syyskuun vaihteessa matkataan jälleen takaisin Uruguayhin. Sitä ennen on ehditty nauttia koti-Suomen helteisestä kesästä.

– Meillähän on kesä ympäri vuoden, sillä olemme Suomessa sen ajan kun Uruguayssa on talvi. Tämä suvi on mennyt veneillessä. Siinä yhdistyy hyvällä tavalla luonto ja se, että saa viettää aikaa koko perheen kesken. Ja totta kai kitaran on annettu laulaa kesäyössä, Lehto hymyilee.

Veneily on tärkeä osa Lehdon kesää. Myös mennyt suvi vierähti aalloilla.