Keulahahmo Elina Rautavuori: Vahva intohimo uuteen ammattiin

Elina Rautavuori palvelee asiakkaita Prismakeskuksen kampaamopalveluvastaavana ja kosmetologina.

Rauman Prismakeskuksessa sijaitsevaan Emotion Raumaan astuessa on kuin olisi tullut toiseen maailmaan. Tuoksujen ja värin täyttämässä myymälässä kampaamopalveluvastaava ja kosmetologi Elina Rautavuori ottaa asiakkaan vastaan hyväntuulisella hymyllä ja ohjaa hänet kampaamotuoliin. Kaikesta näkee heti, että Rautavuori on unelma-ammatissaan.

– Asiakkaat ja meidän työyhteisömme ovat ehdottamasti ne isoimmat asiat, jotka tekevät tästä työstä mielekästä. Sosiaalisuus on iso osa arkeamme, sillä tapaamme päivittäin paljon erilaisia ihmisiä. Oma työnkuvani on monipuolinen ja pystyn palvelemaan asiakkaalle koko meidän palvelukokonaisuutemme, Rautavuori hymyilee.

– Työympäristönä myymälämme on mielettömän upea, sillä täällä kaikki on uutta ja toimivaa. Myös sijaintimme on erittäin hyvä, sillä tässä on isot parkkipaikat ja meille on esteetön kulku. Tähän on helppo tulla vaikkapa kauppareissun yhteydessä.

Rautavuori on työskennellyt jo 15 vuotta asiakaspalvelun parissa. Hän toimi aiemmin ravintola-alalla muun muassa nykyisen Amarillon paikalla sijainneessa Rossossa. Muutoksen tuulet vetivät jossain kohtaa puoleensa, ja niinpä Rautavuori kouluttautui aikuisiällä uuteen ammattiin.

Hän valmistui Länsirannikon Koulutus Oy WinNovasta ensin kosmetologiksi vuonna 2020 ja parturi-kampaajaksi vuotta myöhemmin. Kesäkuun 2022 alussa Rautavuoresta tuli myös kosmetiikkaneuvoja, ja hän oli ehdolla vuoden opiskelijaksi.

– Työajat oli yksi asia, joka sai minut harkitsemaan alanvaihtoa. Ravintola-alalla tehdään luonnollisesti paljon iltatyötä, mutta huomasin haluavani siirtyä päiväpainotteisempaan työhön. Nykyisessä työssäni saan myös keskittyä yhteen ihmiseen kerrallaan. Asiakaskohtaaminen on ravintolapuolella toisinaan hyvinkin lyhyt, kun taas tällä alalla keskitytään aina tietty aika yhteen asiakkaaseen.

Rautavuori valmistui nyt kesäkuun alussa kosmetiikkaneuvojaksi. Laajan osaamisen myötä hän pystyy palvelemaan asiakkaat läpi Emotionin palvelukokonaisuuden.

Yksilöllisiä kohtaamisia

Rautavuori aloitti työskentelyn Emotion Raumassa syyskuussa 2021. Myymäläpäällikkö Kirsi Koskenvaara kertoo palasten loksahtaneen paikoilleen jo heti työhaastattelun aikana. Hän näki Rautavuoren intohimon omaa ammattiaan kohtaan.

– Tänne oli todella helppo tulla ja minut otettiin heti hyvin porukkaan mukaan. Me viihdymme toistemme kanssa, mikä taas näkyy varmasti suoraan myös asiakaspalvelussa, Rautavuori kertoo.

Parturissa tai esimerkiksi kasvohoidossa käyminen on monelle tärkeä rauhoittumisen hetki keskellä ajoittain hyvinkin hektistä arkea. Kyse on siis samalla myös henkisestä hyvinvoinnista.

– Asiakaskuntamme on erittäin laaja, sillä meillä käy väkeä vauvasta vaariin. Monet tulevat tähän esimerkiksi suoraan työpäivän jälkeen, sillä parturissa tai kosmetologilla käynti on niin sanottua omaa aikaa työn ja perhe-elämän hektisyyden välillä.

Parturikäyntiin kuuluu usein myös se, että asiakkaat uskoutuvat omista asioistaan.

– Jokainen asiakas on meille tärkeä ja on hienoa huomata, että he luottavat meihin. Meillä on täydellinen salassapitovelvollisuus kaikesta, eli kaikki käydyt keskustelut pysyvät meidän ja asiakkaan välisenä, Rautavuori muistuttaa.

Asiakkaat ja työyhteisö ovat ehdottamasti ne isoimmat asiat, jotka tekevät tästä työstä mielekästä, Rautavuori kertoo.

Toisiaan tukevat vahvuudet

Kuten mainittua, on Rautavuorella kokemusta Keulan palveluksessa työskentelystä niin ravintola-alalta kuin nyt myös kauneudenhoitopalvelujen puolelta. Molemmat ovat palveluita, joilla tuotetaan hyvää oloa alueen asukkaille.

– Keula on työnantajana reilu ja vakaa, mikä luo meille työntekijöille turvatun olon. Meillä on myös hyvät työntekijäedut, ja mielestäni se taas kertoo siitä, että meitä tekijöitä arvostetaan, Rautavuori sanoo.

Emotion Rauman ja Hyväolon kymmenen hengen porukassa vahva yhteisöllisyys on tärkeä voimavara. Kokeneilta kollegoilta saa tarvittaessa neuvoja ja uutta oppia, mikä kartuttaa kaikkien osaamista. Sama toimii myös toisinpäin.

– Olen kouluttautunut meistä viimeisimpänä, joten pystyn sitä kautta antamaan muille tietynlaista tietoa. Minä taas saan heidän monien vuosien kokemustensa kautta tärkeää oppia omaan työhöni. Meillä on kaikilla täällä hieman erilaiset koulutustaustat, jotka tukevat hyvällä tavalla toisiaan. Aina saa neuvoa ja apua, jos sitä tarvitsee.

Rautavuori on kotoisin Raumalta ja asuu tätä nykyä Lapissa. Vapaa-ajallaan hän viihtyy oman perheen parissa.

– Vietän paljon aikaa 13- ja 11-vuotiaiden poikieni kanssa, ja kuskaan heitä harrastuksiin. Tykkään myös leipoa ja tehdä ruokaa. Se on sellaista tietynlaista arjen terapiaa. Leivon käytännössä joka toinen päivä jotain. Bravuurikseni nostaisin perinteisen pullan, Rautavuori hymyilee.

Rautavuori on työskennellyt jo 15 vuotta asiakaspalvelutehtävissä ravintola- ja kauneudenhoitoalalla.