Keulahahmo Elina Tiainen tuottaa valotaikaa tammikuuhun

Lumen-tapahtuman kuraattori Elina Tiainen pääsee hyödyntämään Vanhan Rauman miljöötä osana valotaidetta.

Tammikuussa 2021 Rauman kaupunkialueen taiteella valaissut ja runsaasti kiitosta kerännyt Lumen-valotaidetapahtuma saa jatkoa, sillä tammikuussa 2022 valotaide valloittaa jälleen raumalaisten sydämet. Tapahtuman kuraattori Elina Tiainen työskentelee parhaillaan suunnitelmien parissa.

– Tuomme valoa pimeyteen. Jo ensimmäinen Lumen osoitti, että tällainen tapahtuma on tervetullut. Haluamme esitellä raumalaisille valotaidetta mahdollisimman monipuolisesti, joten luvassa on erilaisia näkökulmia siitä, mitä valotaide on, Tiainen taustoittaa.

Valoista saadaan nauttia kauppatorin ympäristössä, ravintola Amarillon läheisyydessä Anundilanaukiolla, kaupungintalon sisäpihalla sekä Pyhän Ristin kirkon alueella. Tarkemmat paikat muotoutuvat lopullisesti teosten mukaan. Yhteisöllisyyden korostaminen sekä yleisön osallistaminen ovat tärkeässä roolissa.

– Yhteys-teema sulkee sisälleen ihmisten luontaisen tarpeen olla yhdessä muiden ihmisten kanssa, jonka mahdollisuuden pois sulkeminen tässä ajassa on korostanut sen merkitystä elämässämme. Yhteisön voima, siihen kaipuu, yhteyden katkeaminen tai sen muuttumattomuus jakavat elämämme tapahtumasarjoja.

– Näyttely muodostuu teoksista, jotka valikoituvat pääosin yleisen haun kautta. Kuratoin myös yritysyhteistyöteoksia. On tärkeää, että pystyn eläytymään yleisön rooliin ja kuvittelemaan kokemuksen heidän kauttaan.

Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Osuuskauppa Keula sekä tapahtuman vuosi sitten alulle laittanut Rauman Energia.

– On hienoa, että alueen isot toimijat tukevat taidetta ja yhteisön elämyksiä. Se kertoo hyvin yhteisön voimasta, kun kaikki haluavat kehittää omaa kaupunkiaan.

Valotaidetapahtuman teoksia tulee Rauman kaupungintalon sisäpihan lisäksi kauppatorin ympäristöön, Anundilanaukiolle ja Pyhän Ristin kirkon alueelle.

Valon muodoista mahdollisuuksiin

Tiainen on ammatiltaan kulttuurituottaja ja yhteisötaiteilija. Valo on ollut osa hänen taidettaan alusta lähtien, sillä tie taiteeseen kävi teatterin kautta. Häntä on aina kiehtonut valo- ja mediataiteen eri muodot ja mahdollisuudet.

– Yhteisöllisyys on ollut töissäni aina vahvasti läsnä. Jo ensimmäisessä teatteriohjauksessa minua kiinnosti voimakkaat visuaaliset mielikuvat ja monitaideteosajattelu, jossa näyttelijän fysiikka, puvut, valot ja kaikki elää ja hengittää teosta, Tiainen sanoo.

Parhaillaan hän tuottaa myös Suomenlinnaan Suomen valotaiteen seuran kolmatta kertaa järjestämän FLASH:in biennaalin. Lisäksi Tiainen toteuttaa puolisonsa Nikon kanssa Euraan mediataideteosta, johon Pyhäjärviseudun nuoret tuottavat piirtämällä, kirjoittamalla ja videokuvaamalla teoskokonaisuuden.

– Valotaide on ilmiönä sekä maailmalla että Suomessa kovassa nosteessa. Monissa kunnissa on joko suunnitteilla tai toteutuksessa erilaisia valotaidetapahtumia tai valotaideteoksia.

Ensimmäisessä Lumen-tapahtumassa raumalaiset saivat ihastella Niko Tiaisen tekemää valotaidetta. Taiteilijapariskunta tekee tiivistä yhteistyötä, ja heidän yhteinen tarinansakin alkoi lavalta – Elina lauloi ja Niko toimi pianistina.

– Yhteistyömme vaatii keskustelua ja kuuntelua toisen näkemyksistä. Olemme työskennelleet yhdessä niin pitkään, että meille on muodostunut toimiva työskentelykulttuuri.

Lumen valloitti raumalaisten sydämet ensimmäisen kerran tammikuussa 2021. (Kuva: Lumen)

Uuden ja vanhan vuoropuhelua

Tiaiset muuttivat viime maaliskuussa Raumalle. Sastamalasta kotoisin olevan Elinan sukujuuret ovat syvällä kanaalikaupungissa, sillä hänen isänsä ja isovanhempansa ovat kotoisin Raumalta, jonne muuton myötä 1,5-vuotiaan pojan vanhempien arki helpottui.

– Vanhempani tapasivat täällä opiskeluaikoina ja työt veivät Sastamalaan. Eläkkeelle päästyään he muuttivat takaisin Raumalla. Myös isosiskoni, tätini ja serkkujani asuu täällä ja pikkusiskoni Eurajoella. Toivon, että pystyisimme jäämään Raumalle, mutta sen aika näyttää, Tiainen hymyilee.

Vanha Rauma on vienyt Tiaisen sydämen jo kauan sitten. Nyt hän pääsee hyödyntämään sitä osana valotaidetta.

– Rauman arkkitehtuuri on todella inspiroivaa. Vanha Rauma on ainutlaatuinen paikka toteuttaa valotaidetta. On hyvin kiinnostavaa rakentaa vuoropuhelu uuden teknologian ja vanhojen rakennusten välille.

"Yhteys-teema sulkee sisälleen ihmisten luontaisen tarpeen olla yhdessä muiden ihmisten kanssa, jonka mahdollisuuden pois sulkeminen tässä ajassa on korostanut sen merkitystä elämässämme", Tiainen kertoo.

Lumen-tapahtuman teoshaku oli avoinna lokakuun ajan. Tiainen ei luonnollisestikaan paljasta vielä tarkalleen, mitä on luvassa, sillä asiat varmistuvat lopullisesti joulukuussa.

– Valotaide herättää kaupungin eri tavalla eloon ja ihmiset näkevät tutun ympäristön eri tavalla kuin aiemmin. Näin kokemus on ainutlaatuinen ja erityinen, mikä tuo taikaa tuttuun ympäristöön. On tärkeää, että toteutettava taide keskustelee sekä arkkitehtuurin että ihmisten kanssa, Tiainen sanoo.

Lumen valotaidetapahtuma Raumalla 7.–15. tammikuuta 2022. Osuuskauppa Keulan, Rauman Energian ja Rauman kaupungin lisäksi tapahtumaa ovat mahdollistamassa Rauman seurakunta, Rakastunut Raumaan, Viestintäosakeyhtiö Bonde ja Mixa.fi.

Valotaideviikon järjestelyjen etenemisestä kerrotaan osoitteessa www.lumenrauma.fi ja tapahtumaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #lumenrauma