#Keulahahmo Jemina Huuki: Vertaistuki ja työnantajan ymmärrys auttavat toipumisessa

Jeminan sydäntä lämmittää, kun hän näkee ihmisillä Roosa nauhoja. Se kertoo siitä, että ihmiset välittävät ja haluavat auttaa.

Kuin seinä olisi vedetty silmien eteen. Näin kuvailee ensimmäistä reaktiotaan Jemina Huuki, jolla todettiin rintasyöpä kesällä 2011. Syöpä koskettaa sairastunutta, mutta myös hänen läheisiään.

– Havaitsin patin rinnassa, mutta epäröin lääkärille menoa puolen vuoden ajan. Pohdin, että onko kyseessä kuitenkin vain tukkeutunut rauhanen ja tuhlaanko muiden aikaa menemällä lääkäriin, Jemina muistelee päätään pudistellen.

Kun hän sitten lopulta rohkaistui tutkittavaksi, ei tuolloin 31-vuotiasta naista meinattu ensin uskoa. Jemina piti päänsä ja taivuttelun jälkeen lääkäri ohjasi hänet ultraäänitutkimuksiin.

– Jatkotutkimuksissa selvisi, että minulla oli rintasyöpä, joka oli lähtenyt leviämään nopeasti kainaloon asti. Kuolemanpelko oli välittömästi vahvasti läsnä. Sitä mietti, että miten minun käy ja miten lapset pärjäävät. Yhtäkkiä sitä alkoi valmistella omaa poislähtöään ja meni eteenpäin sellaisessa sumussa.

Jemina viihtyy luonnossa yhdessä koiriensa kanssa. Toisinaan lenkit tehdään juosten, toisinaan kävellen.

Tutkimusten jälkeen Jemina sai leikkausajan kahdessa viikossa. Toipuminen operaatiosta vei muutaman viikon, jonka jälkeen tehtiin hoitosuunnitelma.

– Sytostaattihoitojen myötä alkoivat ulkoiset muutokset. Paino nousi, iho kalpeni ja hiukset alkoivat harventua. Kaikki nämä olivat sellaisia merkkejä, joiden kohdalla ymmärrys iski todenteolla.

Kolmen lapsen äiti yritti olla vahva ja näyttää etenkin lapsilleen, että äiti kyllä jaksaa.

– Arki oli kuitenkin hoidettava, mutta samaan aikaan kyse oli läheisten suojelusta. Totta kai lapsille kerrottiin äidin sairaudesta, ja leikkasimme yhdessä harvaksi käyneet hiukseni kaljuksi, Jemina kertoo.

Jemina kiittelee työnantajan ymmärtävää suhtautumista hänen sairauteensa. Töissä häneen luotetaan ja hän saa työskennellä oman jaksamisensa mukaan.

Unelmat toteen tässä ja nyt

Vakava sairastuminen laittaa elämänarvot uusiksi. Pienet murheet eivät enää kosketa samalla tavalla kuin aiemmin. Sitä oppii elämään päivän kerrallaan.

– En suunnittele enää tulevaisuutta kovin pitkälle. En halua elää ”sitten kun, sitten kun”, vaan haluan toteuttaa kaiken sen, minkä pystyn nyt ja tässä. Kokemus vahvisti minua ja koen olevani tänä päivänä rohkeampi kuin aiemmin, Jemina pohtii.

Hän painottaa, että tärkeintä ovat hyvät hoidot ja oikeanlainen hoitosuunnitelma, mutta myös mielialalla on iso merkitys.

– On jaksettava pysyä positiivisena. Omalla kohdallani lapset ja perhe antoivat suunnattoman paljon voimaa ja toivoa. Olen ollut sairaudestani avoin, minkä myötä on ollut helpompi elää, kun läheiset ovat ymmärtäneet mistä mikäkin asia johtuu.

Moottoripyörän satulassa on mukava irtautua arjesta, Jemina kertoo.

Unelmat on tehty toteutettavaksi. Jo ennen diagnoosia Jemina oli hankkinut pitkään haaveilemansa moottoripyörän, jonka satulassa hän irtautuu arjesta aina kun oma vointi antaa siihen mahdollisuuden. Diagnoosin myötä tuli rohkeus hakea uutta työpaikkaa.

– Nuorin lapsista meni silloin ensimmäiselle luokalle Kauttuan alakouluun ja halusin työskennellä siinä lähellä. Hain mieheni kannustuksesta töitä vastavalmistuneesta Kauttuan Salesta, Jemina kertoo.

– Työhaastattelussa kerroin sairastaneeni rintasyövän ja että kosmeettiset prosessit ovat edelleen kesken. Oli sanoinkuvaamattoman hieno tunne kuulla, ettei sitä koettu negatiivisena asiana ja pääsin työskentelemään aivan mahtavaan ympäristöön.

Roosa nauhojen myyntituotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan naisten syöpien tutkimukseen sekä sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen.

Työnantajan suhtautuminen henkinen voimavara

Työyhteisöllä ja työnantajan suhtautumisella on aivan valtava henkinen merkitys. Osuuskauppa Keula haluaa olla työntekijöidensä tukena jos he haluavat elämäntilanteen, urakehityksen tai vaihtelun vuoksi vaihtaa toiseen tehtävään. Sale Kauttuassa Jeminalla vierähti reilut viisi vuotta ja nyt takana on ensimmäinen viikko Rauman Prisman palvelutiskillä.

– Joissain paikoissa sairastunut saatetaan kokea taakaksi. Osuuskauppa Keulassa koin täysin päinvastaisen vastaanoton. Minuun luotetaan, saan sairastaa ja työskennellä oman kykyni ja jaksamiseni mukaan. Ennen kaikkea koen nyt olevani ihminen, enkä sairas, Jemina herkistyy.

Sairastunut kaipaa tukea. Sitä voi saada läheisiltä, mutta Huuki painottaa parhaan tuen tulevan sellaiselta joka tietää, mitä sairastunut käy läpi.

– Kun itse sairastuin, oli vertaistukea saatavilla huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Toimin itse Satakunnan syöpäyhdistyksen tukihenkilönä. Heidän kauttaan sairastunut saa yhteyden minuun ja voin antaa vertaistukea, Jemina kertoo.

– Me sairastuneet puhumme samaa kieltä. Tiedämme ne tunteet ja pystymme käsittelemään kokemuksia yhdessä eri tavalla. Samalla on hyvä muistaa, että myös ne läheiset tarvitsevat tukea ja tietoa syövästä.

Syöpään sairastuminen muutti Jemina Huukia ihmisenä. Hän on entistä rohkeampi ja uskaltaa toteuttaa unelmiaan.

Jeminan kosmeettiset hoitoprosessit ja hormonihoidot ovat edelleen kesken. Hän muistaa vahvasti omat ja lääkärin epäilykset.

– Kannustan uskomaan omaan mielipiteeseen ja ottamaan asioista rohkeasti selvää. Koskaan ei ole turhaa käydä lääkärissä, jos jokin asia mietityttää. Loppujen lopuksihan jokainen meistä tuntee itse itsensä parhaiten.

Syövän ja tutkimuksen tietoutta lisätään monin tavoin. Tällä hetkellä käynnissä on Roosa nauha -viikko ja tänään perjantaina 11.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Voit osallistua naisten syöpien tutkimukseen sekä sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen ostamalla näyttelijälegenda Seela Sellan suunnitteleman Roosa nauhan Osuukauppa Keulan toimipisteistä.

– Se lämmittää sydäntä, kun näkee ihmisillä Roosa nauhoja. He haluavat tukea syöpään sairastuneita ja syöpätutkimusta. On hienoa, että nauhat ovat helposti kaikkien saatavilla, Jemina hymyilee.