Keulahahmo Lauri Tuomola: Tarinoita, joista voi olla ylpeä

Lauri Tuomola ja taustalla Unajan perinnemaisemaa.

Unajan perinnemaiseman pakkasaamussa mutkainen maalaistie on täynnä entisajan tunnelmaa. Lauri Tuomola katsoo ulos ikkunasta, jonka takaa aukeaa peltomaisema. Tätä näkymää hän kutsuu vuodenaikojen mukana muuttuvaksi huoneentauluksi.

– Unajan alueella on hieno historia. Tonttimme rajautuu jokeen ja sen ylittävään kivisiltaan, jossa perimätiedon mukaan on sijainnut kauppasatama. Kouluikäiset poikamme ovat innostuneet kulkemaan alueella metallinpaljastimien kanssa, ja he ovat löytäneet vanhoja kolikoita ja olutastiassa arviolta 1400-1600 -luvuilla käytetyn kukko-hanan. Sen luovutimme Rauman museovirastolle, Tuomola kertoo.

Hänet tunnetaan paikallisesti monesta yhteydestä. Tuomola huolehtii päätyökseen Rauman Energian viestinnästä. Viime aikoina hänen arkensa on täyttänyt myyntiyhtiö Lännen Omavoiman muutosten viestinnän suunnittelu, sillä vuodenvaihteessa osakkaiksi tulivat Valkeakosken Energia ja Leppäkosken Energia.

Tämän lisäksi hän on osakkaana raumalaisessa Viestintäosakeyhtiö Bondessa, hallituksen jäsenenä Rauman Lukko ry:ssä ja jäsenenä raumalaisuuden perinteitä vaalivassa Nortamo-Seorassa.

– Olen käynyt katsomassa 6-vuotiaasta lähtien lähes kaikki Lukon kotiottelut ensin katsojana, sitten toimittajana ja nyt junioripuolen hallituksen jäsenenä. Koen Lukko ry:n hallitustyöskentelyn kunniatehtäväksi. On hieno olla mukana tekemässä päätöksiä raumalaisen jääurheilun parhaaksi. Jääurheilulla on täällä hieno historia, nykyhetki ja tulevaisuus – se on tarina, josta voi olla ylpeä.

Unajan maalaismiljöö on parhaimmillaan kesäisin, mutta maisemat hellivät silmiä myös talvella.

Yhdessä parempaa paikallista arkea

Aiemmin mainituilla energia-alan toimijoilla tulee olemaan yhteinen viestintäkonsepti, joka kiteytyy lauseeseen Paikallinen tekee hyvää. Tuomola nostaa esiin Keulan käyttämän Parempi paikka elää -teeman, sillä nämä osuvat täydellisesti yhteen.

– Reilu vuosi sitten Rauman Energian täyttäessä 120 vuotta pohdimme, mikä taho olisi Lumen-valotaideviikon yhteistyökumppaniksi sellainen, jolla on samat arvot kuin paikallisella energiayhtiöllä. Esiin nousi lähes yhtä vanha paikallinen osuuskauppa, joka välittää omasta alueestaan ja sen asukkaista, Tuomola taustoittaa.

– Tämän yhteistyön kautta olen ymmärtänyt entistä paremmin sen, mitä tälle seudulle merkitsee, että meillä on toimiva osuuskauppa ja toimiva sähköyhtiö. Jokainen voi miettiä, mitä elämä olisi ilman sähkön ja ruoan kaltaisia peruspalveluita. Nämä kaikki asiat kiteytyvät molemmissa sloganeissa.

Petr Brizan nimikirjoituksella varustettu pelipaita on Unajan jääkiekkomuseon aarre.

Tuomola on ollut tiivisti mukana Lumen-valotaideviikon järjestämisessä. Rauman Energia ja Osuuskauppa Keula ovat tapahtuman pääyhteistyökumppaneita.

– Keula tukee laajalti alueen hyvinvointia, kuten esimerkiksi lasten ja nuorten urheilua sekä kulttuuria. Kun mietitään urheilua, on Keula taloudellisesti merkittävä mahdollistaja, kun taas arjen mahdollistajina ovat vapaaehtoisten verkosto ja Lukon konsernirakenne. Kaikkien näiden kolmen tahon yhteisellä panoksella pystytään tekemään poikkeuksellisen hyvät olosuhteet.

Myös Keulan palvelut ovat osa Tuomolan perheen päivittäistä arkea. Unajan miehen lähikauppa löytyy Unajantien varrelta ABC Kortelan yhteydessä toimivasta S-marketista.

– Meille on osoittautunut tärkeäksi, että lyhyen etäisyyden päässä sijaitsee 24/7 auki oleva S-market. Siitä on helppo hakea vaikka jouluaattoyönä paristoja tai täydennystä ruokatarvikkeisiin. Olemme hyödyntäneet myös apteekkipalveluja. Ajan sähköautolla, joten saan tarvittaessa ladattua auton Kortelan ABC:lla.

Tuomoloiden kotitalon tontti rajautuu jokeen ja sen ylittävään kivisiltaan, jossa perimätiedon mukaan on sijainnut kauppasatama.

Unajan oma jääkiekkomuseo

Kovaksi keräilijäksi tunnustautuva Tuomola on koonnut autotallinsa yhteydessä sijaitsevaan varastoon oman Unajan Lukko-museon. Hänet on valittu 1990-luvun alussa myös Vuoden Lukko -faniksi.

– Kokoelmiin on kertynyt vuosien varrella monenmoista tavaraa. On mailoja, varusteita, lippuja, lehtiä ja pelipaitoja. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä hienompia ne ovat. Tärkein kaikista on lahjaksi saamani Peter Brizan pelipaita, Tuomola sanoo.

– Olin katsomassa Lukon harjoituksia kaudella 1991-92. Rohkaistuin kysymään valmentajana toimineelta Matti Keinoselta sopisiko häiritä sen verran, että jos paitaan saisi nimikirjoituksen. Siitä on 30 vuotta aikaa, mutta muistan edelleen elävästi hetken, jolloin paita levitettiin vanhalle puiselle vaihtopenkille ja Briza kirjoitti siihen nimmarin.

Tuomolan ajatukset tuulettuvat Unajan maisemissa. Hän naurahtaa, että harrastukseksi on muodostunut maatilan kehittely.

– Yritän vaalia ja pitää tätä aluetta siistinä. Kun on ollut keskustan vilinässä koko päivän, niin vain viiden kilometrin päässä kotona on sopivan hiljaista. Meillä on tässä tietyllä tapaa omakotitalon ja mökin sekoitus.