Keulahahmo Leila Stenfors: Kulttuuri osa kaikkien elämää

Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors on mukana monien tapahtumien järjestämisessä.

Kulttuuri on iso osa ihmisten hyvinvointia. Erilaiset elämykset tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä hektisen arjen keskellä. Rauman kaupunki on yksi tärkeä alueellisten kulttuuritapahtumien järjestäjä ja vastaavalla kulttuurituottajalla Leila Stenforsilla on tässä merkittävä rooli. Aktiivisessa kaupungissa tapahtuu paljon ympärivuotisesti.

– Vastaan kaupungin omien päätapahtumien järjestelyistä. Pitsiviikko on isoin tapahtumamme, ja sitä kautta luonnollisesti myös se kaikkein työllistävin. Tämän lisäksi järjestämme muita vuosittaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Lasten ja Senioreiden kulttuuriviikot, itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Rauma-salissa ja joulurauhanjulistuksen sekä Rauma-päivän ohjelman, Stenfors kertoo.

Viimeisimpänä isona ponnistuksena oli Raumlaine Joul, kun paikkakunnalla saatiin nauttia pitsikaupungin joulusta.

– Järjestelyt sujuivat hyvin. Täytyy muistaa, että tähän liittyvät tuotannot tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi Kitukränniin toteutettu valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu sekä Poselliin tehty Lasten joulumaa luotiin tyhjästä. Seuraavassa vaiheessa tarkastelemme, missä onnistuimme ja miten asioita kehitetään jatkossa.

Keskustamiljöö on omiaan luomaan ainutlaatuisen tunnelman. Vanha Rauma on jotain, mitä muilla ei ole tarjota.

– Meillä on jo olemassa olevat edellytykset olla aito joulukaupunki. Vanhassa Raumassa on runsaasti jouluun kuuluvia elementtejä. Lisäksi monet eri tahot eri puolilla kaupunkia järjestävät paljon jouluista ohjelmaa. Joulukaupunki-ajatuksen taustalla on myös näiden asioiden nostaminen entistä paremmin näkyväksi.

Vapaa-ajallaan Stenfors viihtyy kulttuurin lisäksi luonnon parissa.

Helppoutta ihmisten arkeen

Tammikuussa Lumen-valotaidetapahtumassa 7.-15.1.2022 Rauma kietoutuu erilaisiin valotaideteoksiin. Rauman kaupunki on tänäkin vuonna mukana tapahtuman mahdollistajana ja Stenfors toimii tapahtuman tuottajana.

– Tammikuu on aikaa, jolloin on tapahtumien ja järjestetyn ohjelman osalta hieman hiljaisempaa. Lumen on tähän kohtaan täydellinen tapahtuma, sillä ihmiset kaipaavat juuri valoa ja piristystä vallitsevan pimeyden keskelle, Stenfors hymyilee.

Vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetty Lumen keräsi laajalti kiitosta, ja täksi vuodeksi tapahtumaa on kehitetty entisestään. Osuuskauppa Keulan ja Rauman Energian rinnalla joukko tapahtuman mahdollistajia tuo oman panoksensa tapahtuman toteuttamiseksi.

– Kumppaneiden merkitys on valtavan suuri kaikissa tapahtumissa, on kyse sitten Lumenista tai Pitsiviikosta. Eihän mikään taho saa isoja tapahtumia yksin aikaiseksi, vaan tapahtumia luodaan, ylläpidetään ja kehitetään yhteistyöllä.

– Keula tukee monipuolisesti erilaisia alueellisia tapahtumia ja harrastustoimintaa sekä kantaa yrityksenä yhteiskuntavastuuta. Sitä kautta mahdollistetaan meidän kaikkien ympärille monenlaista myös kulttuurin puolella. Laajat palvelut jo pelkästään Rauman Prismassa takaavat tietynlaisen helppouden. Keula selkeästi ajattelee asiakkaita ja heidän arkeaan.

Kahden kouluikäisen lapsen äidin oma lähikauppa on S-market Eurajoki, joka löytyy aivan Eurajoen keskustasta.

– Paikallisuus on tärkeää ja siitä yhtenä hyvänä esimerkkinä Keula näkyy myös omassa arjessani. Esimerkiksi perheen ruokaostokset tehdään usein S-ryhmän toimipisteissä.

Kulttuuri on hyvinvointipalvelua, ja jollain tasolla myös ennaltaehkäisevää sellaista, Stenfors sanoo.

Kulttuuria lähellä kuntalaisia

Moni yhdistää kaupunkiorganisaation usein infrastruktuuriin, mutta yhtä lailla sen vastuulla on ylläpitää ja huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista. Kulttuuri on tärkeä osa tätä.

– Kulttuuri on hyvinvointipalvelua, jollain tasolla myös ennaltaehkäisevää sellaista. Se on hyvin laaja käsite ja osa meidän kaikkien elämää tavalla tai toisella. Ilman kulttuuria elämä olisi tyhjää ja tylsää. Kulttuuri tarkoittaa arkea ympärillämme ja mahdollisuutta kokea, nähdä ja oppia, Stenfors sanoo.

– Kulttuurikasvatus on iso osa työtäni. Huomioimme kaikki pienistä lapsista vanhempaan väestöön. Tuomme kulttuuripalvelut lähelle kuntalaisia ja tarjoamme saavutettavia matalan kynnyksen kulttuuripalveluita.

Stenfors viihtyy itsekin vapaa-ajallaan kulttuurin parissa. Toki elämään mahtuu myös muuta.

– Käymme lasten kanssa erilaisissa tapahtumissa ja käytämme kirjastopalveluita. Tällä hetkellä etenkin äänikirjat ovat meillä kovassa suosiossa. Myös museokorttia käytän ahkerasti. Olen myös innokas luonnossa liikkuja, sillä harrastan talvella hiihtoa ja lumilautailua sekä kesäisin maastopyöräilyä, marjastusta ja sienestystä.

Menneet ajat ovat olleet haastavia kaikille kulttuuri- ja tapahtuma-alalla toimiville. Stenfors toivookin, että uusi vuosi tuo tullessaan selkeyttä ja toivoa tulevaisuuden näkymiin.

– Toimialoilla on sopeuduttu ja myös onnistuttu sopeuttamaan toimintaa rajoituksista, muutoksista ja jatkuvasta epävarmuudesta huolimatta. Tapahtumien tekeminen on ollut haastavaa, mutta omassa työssäni samaan aikaan myös antoisaa, sillä nyt on ollut mahdollisuus kokeilla ja toteuttaa asioita hieman eri tavalla. Tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä livelähetyksenä toteutettu kesän 2020 Pitsiviikko.