Keulahahmo Mikko Petmanin vuosi vaihtuu sinivalkoisissa väreissä

Mikko Petman haluaa voittaa jotain isoa Lukon paidassa.

Rauman Lukon hyökkääjä Mikko Petman on parhaillaan Kanadan Edmontonissa. 19-vuotias Osuuskauppa Keulan kummipelaaja edustaa Suomea jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Puhelimen päästä joulun alla tavoitettu Petman on valmis hyppäämään kapeaan kaukaloon.

– Uskomattoman hieno fiilis päästä edustamaan kotimaataan. Onhan se aina sellainen spesiaalitilanne, kun saa vetää Suomi-paidan päälle. Täytyy muistaa, että kaikki eivät pääse kokemaan sellaista koskaan, joten koen tämän mahdollisuuden etuoikeudeksi, Petman sanoo.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Petman murtautui viime kaudella Lukon liigajoukkueen kokoonpanoon. 47 ottelussa syntyi tehopisteet 3+4=7. Tällä kaudella hän on ollut mukana jokaisessa tähän mennessä pelatussa 19 ottelussa ja viimeistellyt tehot 2+2=5.

– Olen kehittynyt viime kaudesta kokonaisvaltaisesti käytännössä kaikilla osa-alueilla. Kokemuksen kautta olen saanut lisää itseluottamusta ja mennyt varmasti eteenpäin kiekollisessa pelissä. Uskallan käyttää omia vahvuuksiani.

Sinikeltaisten otteet ovat olleet vakuuttavia. Haastatteluhetkellä Lukko pitää hallussaan sarjataulukon kärkipaikkaa, kun kasassa on 42 pistettä.

– Porukka on hitsautunut hyvin yhteen ja meillä on erittäin hyvä henki. Kun peli kulkee, on helppo mennä hallille, pitää mieli korkealla ja treenata kovaa. Olemme hyvässä fyysisessä kunnossa ja meillä on luisteluvoimaa. Tämä kaikki näkyy kentällä ja sitä kautta sarjataulukossa.

– Omassa roolissani tuon paljon energiaa kentälle. Pyrin tekemään vastustajan pelaamisesta mahdollisimman hankalaa ja auttaa sitä kautta omaa joukkuetta.

Hyökkääjä muutti Raumalle Lappeenrannasta vain 15-vuotiaana.

Veljekset yhdessä ja vastakkain

Petman muutti Raumalle kesällä 2016 vain 15-vuotiaana yhdessä vuotta vanhemman veljensä Villen kanssa. SaiPa-kasvatit hakivat itselleen pelipaikkaa B-nuorten SM-liigasta. Lukko osoitti kiinnostuksensa ja kehitysmahdollisuudet perinteikkäässä seurassa miellyttivät veljeksiä.

– Tiesimme, että Lukko on hyvä ja laadukas seura, jossa on mahdollisuus kehittyä ja menestyä. Kun urheillaan tavoitteellisesti, pitää saada hyviä haasteita ja niitä oli täällä tarjolla. Lukko oli myös taloudellisesti hyvä ratkaisu, sillä saimme esimerkiksi asunnon, ruuat hallilla ja varusteet, Petman muistelee.

Arki piti opetella uusiksi jäähallin ulkopuolella.

– Oma aikansa meni opetellessa kodinhoitoa aina pyykin pesemisestä kodin yleiseen kunnossapitoon ja kaupassa käyntiin. Niitä ei ollut kuitenkaan vanhempien luona tullut niin paljon tehtyä, mutta äkkiä ne kuitenkin oppi.

Lukon kotiotteluihin liput S-Etukortilla -2 € hinnaston hinnoista C2-, C3-, D1-, D2-, D3-, D4- ja D5-katsomoista kaikista Keulan myyntipisteistä.

– Prismasta löytyy helposti kaikki, mitä tarvitsee, ja siellä on helppo tehdä isommatkin ostokset. Keskitän muutenkin ostoksiani, sillä tankkaan aina ABC:lla.

Viime kesänä Mikko oli jälleen uuden edessä, sillä Ville siirtyi SaiPan liigajoukkueeseen. Veljekset ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Molemmilla kerroilla voittoa on juhlinut Lukko.

– Ensimmäinen kohtaaminen tuntui ennakkoon erikoiselta, mutta ei sitä sitten enää pelissä ajatellut. Totta kai halusin voittaa veljesten taistelun. Muutamaan kertaan osuimme samaan aikaan jäälle. Seuraamme toistemme otteita tarkasti ja juttelemme puhelimessa kiekosta, mutta paljon muustakin

Petman edustaa Suomea vuodenvaihteessa pelattavissa nuorten MM-kisoissa.

Kisoihin valmistauduttiin karanteenissa

Kun joukkue menestyy, nousevat esiin myös yksilöt. Petmanin otteet vakuuttivat nuorten Leijonien valmennusjohdon. MM-kisamatka on juniorimaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluneelle Petmanille ensimmäinen kyseisessä ikäluokassa.

– Viime vuonna koin ison pettymyksen, kun jäin kisakoneesta viimeisten joukossa. Siitä jäi sellainen nälkä, että tänä vuonna tehdään kaikki sen eteen, että ollaan mukana. Nyt toivotaan, että kaikki pysyvät terveinä ja kisat saadaan vietyä läpi.

Petman ja kisoihin valittu Lukko-puolustaja Ville Heinola valmistautuivat kisoihin karanteenissa. Viimeinen viikko Raumalla ennen reissua vierähti pääasiassa neljän seinän sisällä, sillä mitään ei haluttu riskeerata.

– Treenasimme kahdestaan Tuki-Areenan jäällä kerran päivässä ja iltaisin vedimme oheisharjoitukset. Muuten aika meni kotona leväten, konsolipelejä pelaillen ja elokuvia katsellen. Pää pysyi hyvin kasassa, sillä hommia tehtiin hyvällä mielellä.

Petman valmistautui MM-kisoihin Tuki-Areenalla yhdessä Ville Heinolan kanssa.

Petmanilla on sopimus Lukon kanssa myös kaudesta 2021-22. Nuorten MM-kisat Kanadassa on iso näyttöpaikka.

– Tulevaisuudessa haluan päästä mittaamaan, mihin omat taidot riittävät. Mahdollisimman korkeallehan sitä haluaa päästä pelaamaan. NHL on tavoitteena, mutta juuri nyt keskityn lyhyen tähtäimen tavoitteisiin, Petman painottaa.

– Haluan kehittyä koko ajan ja mennä vuosi vuodelta eteenpäin. Töitä tehdään kovaa ja tavoitteellisesti, joten palkinto tulee jos on tullakseen. Tällä hetkellä näen, että olisi hienoa voittaa jotain isoa Raumalla.

Rauma tunnetaan kiekkokaupunkina, myös Petman tietää tämän.

– On hienoa, että ihmiset jaksavat kannustaa, vaikka eivät pääsisi aina edes hallille. Kunhan tämä maailma tästä normalisoituu, niin uskon, että pääsemme taas nauttimaan täysillä jääkiekosta täydessä Kivikylän Areenassa, Petman sanoo.

Lukon kotiotteluihin liput S-Etukortilla -2 € hinnaston hinnoista C2-, C3-, D1-, D2-, D3-, D4- ja D5-katsomoista kaikista Keulan myyntipisteistä. Katso lisää täältä.