Keulahahmo Niina Koivula: Sisustuksellista silmää TV:ssä ja Ruokatorilla

Niina Koivula on vuoden 2021 Mestaritekijä, jonka kotipihassa sijaitsee ryhmille avoinna oleva puutarha ja idyllinen kahvila. Luova sisustaja työskentelee myös Rauman Prisman Ruokatorilla.

Rauman Kollassa aukeaa aurinkoinen aamu. Niina Koivula asettelee verstaallaan näytille Mestaritekijä TV-ohjelmassa valmistamiaan taiteellisia sisustustuotteita. Hän nostaa persoonallisuuden yhdeksi sisustamisen kulmakiveksi.

– Mielenterveys on minulle tärkeä asia ja sisustaminen on iso osa sitä. Esimerkiksi kodin sisustamisessa on tärkeää, että se mukailee asukkaan persoonaa. Myös käytännöllisyys on tärkeää. Näin koti antaa asujalleen oikeita asioita. Suunnittelijan tulee siis aistia jokaisen asiakkaan omat mieltymykset, Koivula kiteyttää.

Hänen Noniin Niina Koivula -yrityksensä tuottaa asiakkaille sisustusneuvontaa, -suunnittelua ja -stailausta. Mestaritekijä-ohjelma oli iso ponnahduslauta laajempaan tietoisuuteen, sillä raumalainen otti joulukuussa 2021 toisen tuotantokauden voiton kymmenen kilpailijan joukosta.

– En taida oikein vieläkään ymmärtää, että voitin. Se oli jotenkin niin odottamatonta. Pessimistinä ajattelin, että putoan ensimmäisenä. En ollut edes järjestänyt koirilleni toiseksi kuvausviikoksi hoitopaikkaa, Koivula naurahtaa.

Hän sai ohjelmasta runsaasti uutta oppia ja lisää itsevarmuutta omaan tekemiseen sekä monia uusia ystäviä.

– Olen hyvin vaatimaton ja vähättelen helposti itseäni. Sain tuotantoryhmältä palautetta, että miksi vähättelen omia tekemisiäni, vaikka olen taitava. Palautteiden, onnistumisten ja toisten arvostuksen kautta kasvoin tekijänä todella paljon. Kilpailu oli osa kokemusta, mutta oli myös hienoa päästä näkemään, miten televisiotuotantoa tehdään.

Mestaritekijä-finaalissa kilpailijat saivat tehtäväkseen rakentaa pakopaikan vanhaan kaappiin. Tähän voiton varmistaneeseen työhän Koivula sai idean ranskalaisesta kahvilasta.

Maataloustöistä palvelutiskille

Kaksi vuotta sitten sisustusalan artesaaniksi valmistunut Koivula tarjoaa sisustuspalveluita sivutoimisena yrittäjänä, sillä hänen päätyönsä on Rauman Prisman Ruokatorilla sijaitsevan palvelutiskin takana. Aiemmin 25 vuotta maatalouslomittajana ja karjamestarina työskennellyt Koivula on työskennellyt Keulan palveluksessa nyt noin kuuden vuoden ajan.

– Työskentelin ennen yksin navetassa ja minulla oli iso vastuu eläimistä. Kilttinä tyttönä tein muutaman vuoden töitä aivan liian paljon ja sitten työterveyshoitaja ilmoittikin, että minulla on burn out. Alunperin ajattelemani kahden viikon sairasloma muuttui kahdeksi vuodeksi. Vertaistuella oli pohjalta nousemisessa todella iso merkitys, Koivula muistelee.

– Kun olin jälleen työkykyinen, aukesi paikka päästä Prismaan. Aluksi ajatuksenani oli työskennellä jossain rautakaupassa, mutta olen huomannut, että palvelutiski sopii minulle paremmin. Jo siitäkin syystä, että se on niin erilaista verrattuna sisustustöihin. Nämä työt tasapainottavat toisiaan hyvällä tavalla.

Tämä valaisin muodostui Koivulalle tärkeäksi. Hän koki aiheen omakseen, sillä siinä sai luoda vanhoista romuiksi tuomituista tavaroista uutta.

Palvelutiskillä hän saa työskennellä ihmisten parissa. Koivula on mukana myös henkilöstökerho Keulan Killassa.

– Meillä on Ruokatorilla todella hyvä ryhmähenki. Osa työkavereista kertoi seuranneensa ohjelmaa tarkasti ja he tsemppasivat aina esitettyjen jaksojen jälkeen. Omassa työssäni saan hyödyntää omaa sisustuksellista silmääni etenkin aamuvuoroissa, sillä saamme asetella tuotteet tiskille oman mielemme mukaan mahdollisimman kauniisti.

Mestaritekijä-ohjelmaa kuvattiin Billnäsissä kahden viikon ajan toukokuussa 2021. Koivulan ohjelmassa tekemät työt ovat olleet esillä myös Rauman Prisman käytävillä. Tammikuussa hän toteutti Prismaan oman teoksen osaksi Lumen-valotaidetapahtumaa.

– Ehdotin, että jos ohjelmassa tehdyt teokset laitettaisiin näytille ja sille annettiin vihreää valoa. Se hyödytti molempia, sillä minä sain töilleni lisänäkyvyyttä ja Keula tarjosi ihmisille mahdollisuuden nähdä TV:stä tuttuja teoksia.

Mestaritekijä 2021 -taulu koristaa Koivulan työhuoneen seinää.

Sisustamista sydämellä

Vaikka TV-ohjelman myötä tullut menestys on tuonut myös lisää sisustustöitä, on Koivulan ajatuksena jatkaa edelleen päivätyössään Ruokatorin palvelutiskillä.

– En edes haaveile tekeväni sisustustöitä 24/7, sillä se vaatisi todella paljon. Kokemuksesta tiedän, että on tärkeää osata myös ottaa aikaa rauhoittumiseen. Haluan tehdä jokaisen sisustuksen suurella sydämellä, joten se ei saa tuntua liikaa työltä. Koen, että pystyn onnistuneella sisustuksella auttamaan ihmisiä, Koivula hymyilee.

Neljän aikuisen tyttären äidin vapaa-aika vierähtää kolmen koiran, puolison ja ystävien parissa. Myös luonnossa liikkuminen on hänelle tärkeää. Koivulan omassa kotipihassa on upea puutarha, josta löytyy niin ikään omaa taidetta. Puutarhassa vierailee kesäisin myös ryhmiä.

– Haluaisin päästä suunnittelemaan ja tekemään entistä enemmän julkisia teoksia ja sisustuksia. Niissä uskalletaan olla tietyllä tapaa rohkeampia. Esimerkiksi jonkin kahvilan sisustaminen olisi mielekästä, kuten myös Vanhan Rauman liikkeiden näyteikkunoiden sisustaminen.

Crazy-esine tehtävässä arvottiin tekijöille esineitä ja Koivula sai vanhan ilmamittarin. Siitä muodostui silmä valmiille teokselle, joka sai nimekseen Ruuvitäpläinenyksilättäjalkasaurus.

Tutustu Niinan tekemiin teoksiin Instagramissa @noniin_niina