Keulahahmo Riku Räsänen: ”Aito kiinnostus ja innostus ohjaavat tekemistä.”

Riku Räsänen on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana järjestämässä monenlaisia viihde-elämyksiä Raumalla. Tällä hetkellä hän pyörittää muun muassa elokuvateatteri Iso-Hannua.

Elokuvateatteri Iso-Hannu paistattelee kesäisessä auringonpaisteessa. Vanhassa Raumassa Anundilanaukiolla ravintola Amarilloa vastapäätä sijaitseva elokuvateatteri on tärkeä osa paikallista historiaa ja nykypäivää. Riku Räsänen avaa isot ovet ja aulassa nenän täyttää tuttu popcornin tuoksu.

– Mielestäni on erittäin tärkeää, että elokuvateatteri sijaitsee keskeisimmällä paikalla kaupunkia. Tämä rakennus on toiminut yhtäjaksoisesti elokuvateatterina vuodesta 1912 lähtien. Historia on siis pitkä ja hieno, kuten toivottavasti myös tulevaisuus, Räsänen hymyilee.

Koska kyseessä on noin 40 000 asukkaan paikkakunnan ainoa elokuvateatteri, on sillä merkittävä rooli raumalaisessa viihdetarjonnassa.

– Iso-Hannu tuo omalta osaltaan elinvoimaisuutta Vanhaan Raumaan, mutta myös koko kaupunkiin. Meidän tulee pystyä muuttamaan teknologiaa sekä infrastruktuuria sisäpuolelta nykyaikaiseksi, jotta pysymme kehityksessä mukana. Näin kykenemme tarjoamaan raumalaisille ajanmukaisia elämyksiä.

Räsänen on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana toteuttamassa Raumalle monenlaisia aktiviteetteja. Tällä hetkellä hänen yhtiönsä toimintoihin kuuluu myös muun muassa Poroholman lomakeskus, joka on noussut aikaansaavan miehen käsissä uuteen loistoonsa.

– Koen olevani tietynlainen sirkustirehtööri. Punaisena lankana kaikessa tekemisessäni on ollut halu tuottaa elämyksiä raumalaisille ja tänne saapuville matkailijoille. Saan henkilökohtaisesti aitoa tyydytystä siitä, kun näen, että ihmisillä on kivaa.

Iso-Hannu rakennettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1940. Kuvassa elokuvanteatterin pääsali.

Yhdessä ylpeitä yhteisistä asioista

Koko Suomen mittakaavassa Räsänen tunnetaan ensisijaisesti Raumanmeren Juhannus -festivaalien isänä. Tätä nykyä hän omistaa kyseisen brändin, mutta ei toimi virallisena tapahtumajärjestäjänä. Vuosituhanteen vaihteen jälkeisinä vuosina keskikesän juhlasta nautti parhaillaan jopa 100 000 kävijää.

– Itselleni nousee mieleen monia hyviä hetkiä. Niistä yksi isoimmista on varmasti Eppu Normaalin kymmenen vuoden tauon jälkeinen paluukeikka pääesiintyjänä juhannuksena 2002. Kyseinen RMJ-vuosi oli monella tapaa minulle yksi isoimmista onnistumisista, Räsänen muistelee.

– Uskon, että RMJ:n merkitys on huomattu vasta sen jälkeen, kun tapahtuma supistui. Tällä hetkellä olemme Raumalla yhteisöllisyyden kanssa hienossa tilanteessa, sillä nyt olemme kaikki oikealla tavalla yhdessä ylpeitä yhteisistä asioistamme. Yhtenä hyvänä esimerkkinä Rauman Lukko, jonka mukana käytännössä koko kaupunki eli koko kevään ajan.

Kukaan ei tee suuria asioita yksin, vaan yhteistyön voima on onnistumisen mahdollistava tekijä. Osuuskauppa Keula on ollut Räsäsen mukana jo RMJ:n aikana. Kyseisen yhteistyön puitteissa oltiin myös edelläkävijöitä.

– Keulassa innostuttiin uudenlaisesta yhteistyöstä, jossa S-Etukortilla saa alennusta pääsylipuista. He olivat yhteydessä S-ryhmään ja sitä kautta tämä levisi valtakunnalliseksi toimintatavaksi muissakin vastaavissa tapahtumissa. Olimme siis ensimmäisiä, ehkä jopa ensimmäinen tapahtuma, jossa näin toimittiin, Räsänen kertoo.

Riku Räsäselle on tärkeää nähdä ihmisten viihtyvän.

Lippuetu tuotiin myöhemmin myös elokuviin. S-Etukortilla saa Iso-Hannusta tiistaisin pääsyliput kahdeksan euron hintaan. Arkipäivien normaalihinta on 11,50 euroa, joten asiakasomistajaetu on merkittävä.

– Kaiken kaikkiaan Keulan tuki on Iso-Hannun toiminnalle tärkeää. Kun ajatellaan esimerkiksi korona-aikaa, mikä oli meille hyvin haastava, halusivat he olla omalta osaltaan tukemassa sitä, että Raumalla on vastaisuudessakin toimiva elokuvateatteri.

Räsänen kertoo arvostansa suuresti Keulan ihmisläheistä toimintatapaa. Vaikka kyseessä on iso toimija, on se myös tuttu ja turvallinen.

– Keulahan on alueellisesti aktiivinen toimija ja he ovat monessa mukana. He mahdollistavat sujuvaa arkea ja tukevat kaupunkilaisten hyvinvointia muun muassa kulttuurin ja urheilun saralla. Keula myös työllistää valtavan määrän ihmisiä ja etenkin nuoria, jotka aloittavat työelämässä. Nämä ovat todella isoja asioita.

Iso-Hannu sijaitsee Vanhan Rauman sydämessä Anundilanaukiolla ravintola Amarilloa vastapäätä.

Tutkimusmatkailua maailmalla

Iso-Hannun eteisaulan seinät ovat täynnä kehystettyjä julisteita, joista voi bongata elokuvamaailman tunnetuimpia klassikoita. Räsänen painottaa, että viihdealalla ei voida edetä dollarin kuvat silmillä.

– Kun on itse aidosti kiinnostunut siitä, mitä tekee, on helpompaa tehdä asioita täysillä ja viimeisen päälle hyvin. Ei asioita voi tehdä bisneksen takia, vaan ensisijaisesti siksi, että saadaan tehtyä jotain hyvää. Silloin ihmisetkin kiinnostuvat ja sitä kautta niistä voi tulla taloudellisestikin menestyksekkäitä juttuja, Räsänen sanoo.

Monessa mukana oleva mies hakee virikkeitä omiin ideoihinsa eri puolilta maailmaa. Tämä on yksi tärkeä opintie, sillä viihdealalle ei voi kouluttautua opinahjoissa.

– Oma innostus ja jatkuva tiedonhalu ohjaavat tekemistä, kuten myös se, että aina kun olen ryhtynyt tekemään jotain uutta, olen vihkiytynyt siihen sataprosenttisesti. Olen esimerkiksi kiertänyt kaikki maailman isoimmat yökerhot, valo- ja äänentoistomessut sekä isot festivaalit, Disneylandit ja Universalin studiot.

Näistä saatuja ideoita hän on soveltanut Rauman alueen ympäristöön ja sen potentiaaliseen käyttäjäkuntaan sopiviksi. Mikä sitten ohjaa Räsästä aina uusien ideoiden pariin?

– Päätin jo nuorena, että minun täytyy nauttia vuoden jokaisesta 365 päivästä, sen sijaan, että nauttisin vain vapaa- ja lomapäivistä. Olen onnellisessa asemassa, sillä olen löytänyt asiat, jotka minua kiinnostavat ja sitä kautta pystynyt nauttimaan työnteosta, Räsänen toteaa.

Tutustu elokuvateatteri Iso-Hannuun tarkemmin osoitteessa www.isohannu.fi ja hyödynnä S-Etukortilla tiistaisin edullisemmat hinnat.