Keulahahmo Saku Ailanen: Kannustaja-tuella kehitetään uimataitoa

Saku Ailanen toimii vuonna 2015 perustetun Swimming Team Rauman puheenjohtajana.

Kesä täyttää uimarannat iloisista äänistä ja veden loiskeesta. Uimataidon tärkeys korostuu etenkin näin suven aikaan. Tämän tietää varsin hyvin myös Swimming Team Rauman puheenjohtaja Saku Ailanen.

– Uimataito on sellainen asia, että kun sen kerran oppii, niin sen osaa aina. Mutta samalla siitä on syytä pitää huolta käymällä tasaisin väliajoin vedessä. Uimataidon rajahan on 200 metriä yhtäjaksoista uintia, Ailanen muistuttaa.

Uiminen on kaikenikäisille myös todella hyvä kuntoilumuoto.

– Uskon, että monikaan ei tiedä todellista uimataitoaan. Jos viime kerrasta on aikaa, suosittelen käymään altaassa kokeilemassa ennen kuin lähtee yksikseen luonnonvesiin uimaan.

Ailasen perheessä vesi on tärkeä elementti. Uinti näyttelee isoa osaa koko perheen arjessa.

– Toimimme vaimoni kanssa molemmat valmentajina ja lisäksi olemme Masters-uimareita. 14-, 12- ja 9-vuotiaat tyttäremme uivat kaikki kilparyhmissä. Me siis käytännössä asumme uimahallilla, Ailanen naurahtaa.

Koko Ailasen perhe viihtyy vedessä. Saku ja tytär Elsa harrastavat aktiivisesti uintia.

Alkeiden kautta aikuisten altaaseen

Swimming Team Rauma järjesti viime keväänä ensimmäistä kertaa lapsille suunnatun alkeisryhmän tekniikkaryhmän rinnalla. Alkeisryhmässä kokoontuivat 5–7-vuotiaat ja tekniikkaryhmässä 5–9-vuotiaat. Pienet ryhmät mahdollistavat henkilökohtaisemman opetuksen.

– Tavoitteena on opettaa lapset uimaan alkeiden kautta. Ensin tullaan sinuiksi veden kanssa ja opettelua jatketaan kehityksen mukaan. Matka kilpauimariksi kansallisiin kisoihin käy lapsilla oppimisen kannalta parhaiten tekniikkaryhmän sekä seuran omien kisojen kautta.

Swimming Team Rauma on toiminut vuodesta 2015 alkaen. Seurassa on jäseniä yhteensä noin 90. Heistä harrastajia on noin 65, joista noin 40 uimaria omistaa kilpailulisenssin.

– Meillä on iso ja aktiivinen porukka. Mukana on Masters-uimareita, jotka ovat iältään yli 25-vuotiaista vaikka 100-vuotiaaksi asti. He osallistuvat aktiivisesti myös Masters SM-kisoihin, josta esimerkkinä viime keväältä Maarianhaminasta toimme ennätykselliset 28 mitalia. Kilpauimareista löytyy neljä ryhmää, joissa vanhin on 18-vuotias ja nuorimmat kymmenvuotiaita, Ailanen taustoittaa.

Swimming Team Raumassa liikkumisen ilo on isossa arvossa. Kuvassa vasemmalta Iisa Vanne, Edla Heino, Siiri Simula ja Viivi Elonen. (Kuva: Swimming Team Rauma)

Kannustaja-tuki helpottaa harrastamista

Valmentajat tekevät seuran eteen arvokasta vapaaehtoistyötä. Myös yhteistyökumppaneiden merkitys on mittaamattoman arvokas. Swimming Team Rauma on ensimmäistä kertaa mukana Osuuskauppa Keulan Kannustaja-tuki -järjestelmässä.

– Hyvin lyhyessä ajassa olemme saaneet Kannustaja-tukeen mukaan jo 15 perhettä, jotka keskittävät ostoksensa Keulaan ja tukevat Kannustaja-tuen kautta meidän toimintaamme. Olemme viestineet tästä seurassa sisäisesti kaikkien ryhmien kesken ja saaneet sitä kautta levitettyä tietoisuutta, Ailanen sanoo.

Ailanen korostaa, että mukana olevien perheiden määrä on suhteessa iso, sillä seura on vielä nuori ja sitä kautta melko pieni perheiden lukumäärässä mitaten. Uimareiden kustannukset koostuvat allas-, sali-, kilpailu- ja leirimaksuista sekä jäsen- ja valmennusmaksuista, jotka pyritään pitämään mahdollisemman matalana.

– Jos ajatellaan, että viisihenkisellä perheellä menee noin 1000 euroa kuussa ostoksiin, niin keskittämällä siitä saadaan tärkeä summa seuran toimintaan. Isoille perheille harrastuskustannukset ovat korkeat ja näillä me laskemme taloudellista kynnystä sille, että uinnin pariin on helppo tulla.

Ailasen perheessä kaikki ostokset pyritään keskittämään Osuuskauppa Keulan toimipisteisiin.

– Meillä on aina ollut S-Etukortit kovassa käytössä. Tankkaamme ABC-asemilla ja ruokaostokset tehdään Prismassa, Ailanen painottaa.

Saku Ailanen muistuttaa, että uimataitoa tulee pitää yllä käymällä tasaisin väliajoin vedessä.

Keulan asiakasomistajilla on mahdollisuus tukea toimialueen urheiluseuroja ja yhteisöjä Kannustaja-tuen kautta.

Ryhtyessäsi Kannustajaksi valitsemasi kohde saa osuuskaupalta tukea sen mukaan, kuinka paljon sinulle ja muille Kannustajille on maksettu Bonusta tukikauden aikana. Kannustaminen ei pienennä sinulle maksettavaa Bonusta, vaan saat sen itsellesi kuten aiemminkin.

Asiakasomistajatalouden pääjäsen voi liittyä seuransa tukijaksi omalla S-kanavalla. Ilmoittautuminen on voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan.

Katso Kannustaja-seurat ja liity mukaan tukijaksi täällä.