Keulahahmo Janne Rantala: Laaja-alaista apua kaikille tarvitseville

Ruoka-apu on hyvä keino saada apua tarvitsevat ihmiset ovesta sisään. Tämän jälkeen heidät voidaan ohjata oikeanlaisen avun piiriin.

Rauman Seudun Katulähetys ry tekee tärkeää työtä alueen asunnottomien, työttömien ja vähäosaisten hyväksi. Toiminnanjohtaja Janne Rantala kertoo, että päivittäin kohdattavia ihmisiä on yli 200. Lisäksi tukiasunnoissa asuu 35 asukasta.

– Palvelulupauksemme on, että otamme vastaan kaikki, jotka ovesta tulevat ja ohjaamme heidät oikeanlaisen tuen piiriin. Annamme apua kaikille sitä tarvitseville, niin yksinäisille kuin perheillekin, Rantala kertoo.

Palvelupolku on laaja. Palveluihin kuuluu muun muassa lastensuojelun kautta tulevien lasten ja nuorten harrastusryhmiä sekä yli 17-vuotiaille tarjottavaa koulutus- ja työllistämistoimintaa. Osuuskauppa Keula on kumppanina mukana Diginuoret-hankkeessa, jossa kehitetään kahden vuoden aikana noin 100 nuoren digitaitoja.

– Tänä vuonna koulutusten kautta suoritetaan noin 120 osanäyttötutkintoa eri aloilla. Järjestämme myös etsivää nuorisotyötä sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa.

Ovi on auki – apua tarjotaan kaikille sitä tarvitse.

Alueellista hyvinvointia ihmisläheisesti

Yksi toiminnan osa-alueista on ruoka-apu, jonka kävijämäärät vaihtelevat tilanteiden mukaan. Sitä tarvitsevat ihmiset kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista. Ruoka-apua jaetaan Raumalla viikoittain noin 300-400 kassillista ja Keula lahjoittaa vuositasolla ruoka-apua noin 400 000 euron edestä.

– Ruoka-apu on keino saada apua tarvitsevat ihmiset ovesta sisään. Tämän jälkeen meidän tehtävämme on ohjata heidät oikeanlaisen avun piiriin. Tällaisia ovat esimerkiksi asumis-, työllistämis- ja koulutuspalvelut sekä hygieniaan, terveyteen ja harrastuksiin liittyvät asiat, Rantala sanoo.

Tällä hetkellä kävijämääriin tuo kasvua Ukrainasta sotaa pakoon lähteneet ihmiset, joita kohdataan kasvavasti yhdistyksen jakopisteissä.

– Ruoka-avussa on tärkeää, että meidät löytää keskeisiltä paikoilta, joihin ihmisten on helppo tulla. Se joka hakee viimeisenä ruoka-avun, saa aivan saman kokoisen määrän ruokaa kuin aamun ensimmäinenkin.

Apua tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa koko ajan. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret, sillä ihmisen hyvinvointi heijastuu hänen läheisiinsä.

– Se miten pidämme heikoimmasta huolta kertoo siitä, minkälainen yhteiskunta me olemme. Mikäli meillä ei ole hyvinvoivaa ympäristöä ja yhteisöä, ei esimerkiksi yrityksille riitä työvoimaa eikä asiakkaita. Tämän takia on tärkeää kehittää uusia yhteistyömalleja, joilla voimme auttaa toisiamme.

Keula lahjoittaa vuositasolla ruoka-apua noin 400 000 euron edestä.

Keula mukana päivittäisessä toiminnassa

Osuuskauppa Keula on Rauman Seudun Katulähetykselle tärkein yksittäinen yhteistyökumppani. Yhdistys hakee päivittäin Keulan toimipisteistä ruokaa. Rantala korostaakin, että vuositasolla useiden satojen tuhansien arvoisella avulla estetään hävikkiä ja autetaan ihmisiä monin eri tavoin.

– Keula mahdollistaa meille toimintaympäristön, jota ilman emme saisi ihmisiä avun piiriin ja sitä kautta takaisin jaloilleen. On tärkeää, että iso paikallinen toimija mahdollistaa omalta osaltaan hyvinvointiyhteiskuntaa myös tällä saralla. Yhteistyömme Keulan kanssa on ketterää, ja perustuu ajankohtaisiin ja paikallisiin tarpeisiin. Arvot ovat vahvasti mukana kaikessa tekemisessä, Rantala kiittelee.

Ruokaa hakevat kuljettajat suorittavat Keulan mahdollistamana logistiikka-alan osatutkintoja. Leipäjonoissa ruokakasseja jakavat kuntouttavan työtoiminnan ihmiset. Näin autettavista tulee auttajia.

– Tällä tavalla Keula mahdollistaa myös sen, että meidän asiakkaamme työllistyvät leivänjakajiksi ja se motivoi heitä eteenpäin toimien hyvänä ensiaskeleena takaisin työelämään.

Rantala kertoo, että päivittäin kohdattavia ihmisiä on yli 200. Tukiasunnoissa asuu tällä hetkellä 35 asukasta.

Vapaa-aika menee jäällä ja S-market Kehätien lihatiskillä

Rantala näkee työssään paljon yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Hänelle perheen yhteinen aika onkin tärkeää. 12-vuotiaan pojan ja 6-vuotiaan tytön isä käyttää vapaa-aikansa pääasiassa lastensa harrastusten parissa.

– Olen mukana poikani jääkiekkojoukkueen valmentajana, ja se vie suurimman osan vapaa-ajastani. Tyttäreni kanssa käymme soitinvalmennuksessa sekä jalkapalloharjoituksissa. Itse harrastan kestävyysurheilua eli maratoneja ja triathloneja.

Perheellisenä miehenä Rantala kertoo käyttävänsä päivittäin Keulan palveluita. Nelihenkinen perhe kerryttää vuositasolla mukavasti Bonuksia, joista irtoaa vähän säästöönkin.

– Lähikaupaksemme on muodostunut S-market Kehätie. Sieltä löytyy aivan loistava palveleva lihatiski. Lisäksi olemme ryhtyneet vaimoni kanssa säästämään. Laitamme S-tilille joka kuukausi pienen summan syrjään tulevaa varten.

Janne Rantala oli juuri vieraana Osuuskauppa Keulan podcastissa, joten kuuntele Jannen kuulumiset osoitteesta www.keula.fi/podcast.