#Keulahahmo: Janne Rantala

Ruoka-apu on hyvä keino saada apua tarvitsevat ihmiset ovesta sisään

Rauman Seudun Katulähetys ry tekee tärkeää työtä alueen asunnottomien, työttömien ja vähäosaisten hyväksi. Toiminnanjohtaja Janne Rantala kertoo, että päivittäin kohdattavia ihmisiä on yli 200. Lisäksi tukiasunnoissa asuu 30 asukasta.

– Palvelulupauksemme on, että otamme vastaan kaikki, jotka ovesta tulevat ja ohjaamme heidät oikeanlaisen tuen piiriin. Annamme apua kaikille sitä tarvitseville, niin yksinäisille kuin perheillekin, Rantala kertoo.

Palvelupolku on laaja. Palveluihin kuuluu muun muassa lastensuojelun kautta tulevien lasten ja nuorten harrastusryhmiä sekä yli 17-vuotiaille tarjottavaa koulutus- ja työllistämistoimintaa.

– Tänä vuonna koulutusten kautta suoritetaan noin 80 osanäyttötutkintoa eri aloilla. Järjestämme myös etsivää nuorisotyötä sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa.

Alueellista hyvinvointia ihmisläheisesti

Yksi toiminnan osa-alueista on ruoka-apu. Sitä tarvitsevat ihmiset kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista. Suomessa niin sanotuissa leipäjonoissa käy viikoittain yli 30 000 ihmistä.

– Ruoka-apu on keino saada apua tarvitsevat ihmiset ovesta sisään. Tämän jälkeen meidän tehtävämme on ohjata heidät oikeanlaisen avun piiriin. Tällaisia ovat esimerkiksi asumis-, työllistämis- ja koulutuspalvelut sekä hygieniaan, terveyteen ja harrastuksiin liittyvät asiat, Rantala sanoo.

– Ruoka-avussa on tärkeää, että meidät löytää keskeisiltä paikoilta, joihin ihmisten on helppo tulla. Se joka hakee viimeisenä ruoka-avun, saa aivan saman kokoisen määrän ruokaa kuin aamun ensimmäinenkin.

Apua tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa koko ajan. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret, sillä ihmisen hyvinvointi heijastuu hänen läheisiinsä.

– Se miten pidämme heikoimmasta huolta kertoo siitä, minkälainen yhteiskunta me olemme. Mikäli meillä ei ole hyvinvoivaa ympäristöä ja yhteisöä, ei esimerkiksi yrityksille riitä työvoimaa eikä asiakkaita. Tämän takia on tärkeää kehittää uusia yhteistyömalleja, joilla voimme auttaa toisiamme.

Keula mukana päivittäisessä toiminnassa

Osuuskauppa Keula on Rauman Seudun Katulähetykselle tärkein yksittäinen yhteistyökumppani. Yhdistys hakee päivittäin Keulan toimipisteistä ruokaa. Rantala korostaakin, että vuositasolla useiden satojen tuhansien arvoisella avulla estetään hävikkiä ja autetaan ihmisiä monin eri tavoin.

– Jaamme joka päivä toistasataa ruokakassia. Keula mahdollistaa meille toimintaympäristön, jota ilman emme saisi ihmisiä avun piiriin ja sitä kautta takaisin jaloilleen. On tärkeää, että iso paikallinen toimija mahdollistaa omalta osaltaan hyvinvointiyhteiskuntaa myös tällä saralla.

Leipäjonoissa ruokakasseja jakavat kuntouttavan työtoiminnan ihmiset. Näin autettavista tulee auttajia.

– Tällä tavalla Keula mahdollistaa myös sen, että meidän asiakkaamme työllistyvät leivänjakajiksi ja se motivoi heitä eteenpäin toimien hyvänä ensiaskeleena takaisin työelämään.

Keula tarjoaa Katulähetyksen asiakkaille lippuja erilaisiin tapahtumiin, on mukana työ- ja nuorisotoiminnassa sekä vuosittain järjestettävässä Asunnottomien yössä.

– Liput mahdollistavat, että yhteiskunnasta syrjäytyneet pääsevät mukaan sellaisiin tapahtumiin, joissa käyvät kaikki muutkin. Kun heille avautuu mahdollisuus olla kuin kuka tahansa ilman erilaisuuden korostamista, eivät he koe leimautumisen pelkoa.

Keula ja Rauman Seudun Katulähetys ovat olleet yhdessä myös muun muassa SuomiAreenalla ja Urastartti-messuilla sekä työllistäneet nuoria.

Vapaa-aika menee jäällä ja S-market Kehätien lihatiskillä

Rantala näkee työssään paljon yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Hänelle perheen yhteinen aika onkin tärkeää. 8-vuotiaan pojan ja 3-vuotiaan tytön isä käyttää vapaa-aikansa pääasiassa lastensa harrastusten parissa.

– Olen mukana poikani jääkiekkojoukkueen valmentajana ja tyttäreni kanssa käymme musiikkikerhossa. Itse harrastan kestävyysurheilua eli maratoneja ja triathloneja.

Perheellisenä miehenä Rantala kertoo käyttävänsä päivittäin Keulan kauppojen palveluita. Hän on myös S-Pankin asiakas.

– Lähikaupaksemme on muodostunut S-market Kehätie. Sieltä löytyy aivan loistava palveleva lihatiski. Nelihenkinen perhe kerryttää paljon Bonuksia ja S-Pankkihan on pankki siinä missä muutkin eli S-Etukortilla voi maksaa missä päin Suomea tahansa.

Raumalla Asunnottomien yötä vietetään tänään keskiviikkona 17.10.2018. Toivontalon sisäpihalla osoitteessa Lyseokatu 7 on klo 18-22 ohjelmassa muun muassa Pauli Hanhiniemen keikka, asunnottomien tulen sytytys ja ehtoollisen vietto. Tarjolla on makkaraa, munkkeja ja lämmintä juotavaa. Voit lahjoittaa tapahtumaan ehjiä ja lämpimiä vaatteita ja liinavaatteita.