Hävi-pusseilla taistellaan hävikkiä vastaan

Hävi-pussi on edullinen vaihtoehto. Samalla ehkäistään hävikin syntymistä.

Osuuskauppa Keula on mukana taistelussa hävikkiä vastaan. Kuten muissakin osuuskaupan toimipisteissä, myös Säkylän S-marketissa ollaan täysillä talkoissa mukana.

Marketpäällikkö Riikka Sevänen kertoo S-ryhmän tutkivan kysynnän tarkoin ennen kuin tietyt tuotteet löytävät tiensä kauppojen hyllyille. Myös kysynnän elinkaarta pidetään tarkasti silmällä.

– Jos otetaan esimerkkinä viisi tuotetta, joiden kysyntää tutkitaan, voi olla, että niistä kaksi tuotetta päätyy lopulta myyntiin. Näin saadaan pidettyä valikoimat laajana, mutta sellaisina, joita asiakkaat todella tarvitsevat, Sevänen taustoittaa.

Taistelu hävikkiä vastaan näkyy meidän päivittäisessä arjessamme, Riikka Sevänen sanoo.

Näin saadaan myös vähennettyä mahdollista hävikkiä.

– Taistelu hävikkiä vastaan näkyy meidän päivittäisessä arjessamme. Katsomme joka päivä raportit, kiinnitämme tarvittaessa huomiota mahdollisiin epäkohtiin ja reagoimme niihin.

Hedelmä- ja vihannesosastolla on otettu käyttöön Hävi-pussit. Niihin pakataan tuotteet, jotka eivät ole enää laadultaan täysin priimaa, mutta ovat edelleen täysin syömäkelpoisia.

– Hävi-pussit ovat ottaneet kivasti tuulta alleen. Jos esimerkiksi katsomme aamulla seitsemän aikaan hävikin pusseihin, niin on mahdollista, että yhdeksän aikaan ei näitä Hävi-pusseja ole enää yhtään jäljellä, Sevänen kertoo.

Hävi-pusseihin pakatut tuotteet ovat menossa vanhassa, mutta ovat edelleen täysin syömäkelpoisia.

Hävikkiä vähentäviä pusseja tehdään useamman kerran päivässä tuotteiden kunnon mukaan.

– Hävi-pussihan on myös edullinen vaihtoehto. Esimerkkinä tällainen hedelmäpussi voi maksaa 50 senttiä. Vaikka banaanin kuori olisi osittain musta, tietää jokainen, että se syötävä tuote siellä sisällä on edelleen aivan yhtä syömäkelpoista.

Osuuskauppa Keula estää hävikkiä myös ruoka-avulla. Tuotteita menee moneen paikkaan, Säkylässä apu ohjataan paikallisille.

– Me ohjaamme ruoka-avun kunnan ja seurakunnan kautta sitä tarvitseville. Tämä on tärkeää työtä, jolla voimme olla osaltamme kantamassa yhteiskuntavastuutamme, Sevänen muistuttaa.

Janne Rantala kertoo ruoka-avun olevan hyvä keino saada apua tarvitsevat ihmiset ovesta sisään. Lue lisää klikkaamalla tätä kuvaa.

Rauman Seudun Katulähetys ry jakaa Osuuskauppa Keulalta saamaansa ruoka-apua Rauman seudulla viitenä päivänä viikossa, kolmessa eri toimipisteessä. Vuonna 2018 yhdistys jakoi noin 16 500 ruokakassia, viikossa keskimäärin 317 kpl. Kassien taloudellinen arvo oli 452 000 €. Ruoka-avulla ohjataan asiakkaita myös muun avun piiriin.

Lue lisää Keulan ruoka-avusta #Keulahahmo Janne Rantalan haastattelusta täältä.